Takana on viikonloppu Ayuerveda –hieronnan koulutuksessa. Voi sanoa, että oli kaikinpuolin mukava ja innostava viikonloppu! Tästä innostuneena kertasin vielä kotona koulutuksessa saamani hyvän materiaalin ja päätin kirjoittaa blogia. Tuli uutta oppia ja tekniikkaa rutkasti. Nyt aiheena oli intialainen jalka- ja käsihieronta. Meitä oli tällä kertaa koulutuksessa 11 henkilöä. Hyvän opettajan (Arjan) oppiin oli tullut opiskelijaa kauempaakin; Kuusamosta, Seinäjoelta, Kontiolahdesta, Inkoosta, Porvoosta, Pukkilasta sekä vähän lähempääkin, eli Espoosta ja Helsingistä. Minä sitten edustin Vantaata tällä kertaa. Lauantaina aloitimme jalkahieronnan tekniikoilla ja teimme hoitoja toisillemme, sunnuntaina oli käsihieronnat vuorossa. Puolentoista tunnin jalka- ja käsihieronnan sain itsekin kokea sunnuntaina vielä päivän päätteeksi ja voi että oli ihanaa! Pari kertaa siinä nukahdin (tai heräsin, ei oikein ole tietoa…). Kuusamolainen hoitaja tainnutti minut totaalisesti ja nyt kaikki kuusamolaiset saavat sitä ihanaa hoitoa sitten jatkossa.
Ehkä on syytä hieman valaista, mitä Ayuerveda yleensäkin on…
Ayurveda (lausutaan ajurveda) on maailman vanhin kirjoitettu parannusmenetelmä. Ensimmäiset kirjalliset lähteet on löydetty noin 4000 vuotta sitten. Sana Ayur tarkoittaa elämää ja veda tarkoittaa tietoa. Ayuerveda on siis elämän tiedon oppimista. Ayuervedassa terveys yhdistetään vahvasti omaan tasapainoon ja harmoniaan, huomioiden tunteet ajatukset, fyysiset toimet ja elämän tarkoituksen. Tämä sisäinen tasapaino vaikuttaa suhteisiimme lähimmäisiimme: rakastettuihin, perheeseen, ystäviin ja tuttuihin. Merkityksellistä on myös kokonaisvaltainen suhde luonnon kanssa.
Ayurvedassa tavoitteena onkin saavuttaa vapaus sairauksista, henkilökohtainen onnellisuus, sekä täyttymys elämämme kaikilla osa-alueilla. Ayuervedisen filosofian mukaan sairaudet välittävät tärkeän viestin siitä, että jokin elämämme epäkohta on korjattava. Sairaudet eivät kuitenkaan iske hyvän immuunipuolustuksen läpi terveeseen kehoon. Siksi Ayurvedan tavoitteena on sairauksien ehkäiseminen hyvän immuunipuolustuksen avulla.
Ayurvedinen menetelmä jakautuu kahdeksaan eri haaraan:
- sisäinen lääkitys
- leikkaus
- gynekolologia
- myrkkyvaikutusten tutkimus
- korva-, nenä-, kurkku-, silmätaudit
- psykiatria
- nuorennushoidot
- virkistyshoidot
Ayurvedassa keho jaetaan kolmeen eri tyyppiin, Doshaan. Ne ovat nimeltään Vata, Pitta ja Kapha. Sana Dosha tarkoittaa ”sitä mikä muuttuu”. Eli mikään tai kukaan ei ole koko ajan samassa tilanteessa, meihin vaikuttaa mm. ravinto ja vuodenajat. Kukaan ei ole myöskään vain yhtä tyyppiä, vaan henkilö voi olla 60% Vataa, 30% Pittaa ja 10% Kaphaa. (Tästä kai tuli laskujeni mukaan 100%!) Kuitenkin se, mitä osuutta on eniten, vaikuttaa myös eniten. Esimerkiksi Pitta on vastuussa kehon sisäisistä lämmitys prosesseista esim. ruoansulatus ja aineenvaihdunta (pohjukkaissuoli, ohutsuoli). Tasapainossa ollessaan doshat ovat tukena sekä terveelle fysiikalle, että psyykelle, mutta häiriintyessään ne vaikuttavat negatiivisesti myös kehon fysiologisiin toimintoihin, jolloin altistumme ei toivotuille sairauksille. Pitta, joka vastaa ”ruoansulatuksen tulista” on erittäin aktiivinen keskellä päivää ja siksi Ayurvedisessa perinteessä lounas on kaikkein tärkein ateria päivässä.
Ayurvedassa keho koostuu myös seitsemästä pääkeskittymästä, jotka ovat nimeltään dhatus. Ne vastaavat kehon rakenteesta, sekä toiminnasta doshien vaikutusten alaisena. Nämä dhatukset koostuvat pääasiassa syömästämme ruoasta ja jäävät kehomme sisään. Ne eivät poistu kuten ruoka. Dhatukset ja niihin liitetyt alueet ovat:
- Rasa – veriplasma, lymfa ja hormonit
- Rakta – verisolut
- Medha – rasva
- Asthi – luusto, hampaat, hiukset, kynnet
- Majja – hermosolukot ja luuydit
- Shukra – uusiutuvat kudokset ja nesteet
- Mamsa – lihakset
Näissä dhatuksissa esiintyy häiriöitä heti jos Doshien tasapaino järkkyy.
Terveelliset elämäntavat sisältäen terveellisen ruoan ja jatkuvan liikunnan, ovat Ayurvedisessä perinteessä paras tapa pitää dhatukset kunnossa.
Ayurvedisissä hierontahoidoissa käytetään kasviöljyjä, gheetä (puhdistettua voita) ja hienoja puutereita lisäämään hoitavaa vaikutusta. Öljyt lämmitetään aina ennen käyttöä vesihauteessa. Hoitaja valitsee hoitoöljyn yksilöllisesti asiakkaan mukaan. Kaikissa Ayurvedan muodoissa painotetaan hoitajan henkistä, psyykkistä ja sielullista valmistautumista.
Ayurvedista hierontaa suositellaan myös vauvoille, edistämään tervettä ja tasapainoista kasvua, sekä lujittamaan vanhempien ja lasten välistä suhdetta. Sen merkitys raskausaikana on suuri, sillä sen tarkoituksena on pitää äiti, sekä syntymätön lapsi terveenä. Hierontaa suositellaan annettavaksi myös synnytyksen jälkeen, sillä se auttaa äitiä toipumaan ja saavuttamaan jälleen tasapainoinen terveyden tila.
Ayurvedaan liittyy vielä paljon muita asioita, joihin hyvä hoitaja osaa kiinnittää huomiota antaessaan ohjeita. Mutta tässä oli lyhyesti hieman valaistusta Ayuervediseen filosofiaan.
Ja sitten siihen jalkahierontaan (padabhyanga)
Intiassa jaloilla on suuri merkitys ja siksi jalkahieronnalla onkin erityinen asema Ayurvedisessä perinteessä. Hieronnassa käytetään erilaisia tekniikoita, mm. pyörivää liikettä, yhteen suuntaan hieromalla tai edestakaisilla liikkeillä. Hoitaja käyttää sormia, peukaloita, rystysiä, kämmentä ja päkiää (peukalon tyvi). Liikkeet suoritetaan reippaasti ja vahvasti, jotta ne stimuloisivat mahdollisimman hyvin paikallista lymfaa, verenkiertoa ja energiaa. Hoidossa käsitellään myös jalkojen marmapisteitä, joilla jokaisella on oma vaikutuksensa terveyttä lisääviin asioihin. Jotkut hierontaotteet olivatkin jo tuttuja, mutta uusiakin tuli, esimerkiksi tuo Kasamaljan käyttö…
Metallit apuna, Kasamalja
Metalleja käytetään Ayurvedassa hyvin laajasti. Alkuperäinen kasamalja sisältää metalleja, jotka sopivat dhatuksille (katso tekstistä aiemmin, mitä ne ovat). Pronssisessa kasamaljassa on kuparia, sinkkiä ja tinaa. Maljan hyvin öljytyllä pyöreällä pinnalla hangataan ihoa pyörivin tai edestakaisin liikkein. Sen yhtenä tarkoituksena on helpottaa myrkkyjen poistumista kehosta. Ihmiset todellakin nauttivat kasamaljan miellyttävästä ja erikoisesta tuntemuksesta! Tässä hieronnassa kasamaljaa käytetään hetken ajan jalkapohjaa hierottaessa.
Seesamiöljy on Abhyangaan (sis. Padabhyanga = jalkahieronta) yleisimmin käytetty öljy. Mekin käytimme sitä. Se on erittäin vitamiinipitoista ja sillä on mainiot mineraalien sidontaominaisuudet. Tehokas antioksidantti. Se sopii myös erilaisten lääkkeenkaltaisten aineiden ja yrttien kanssa pohjaöljyksi. Seesamiöljyä pidetään erittäin rauhoittavana.
Intialaisen jalkahieronnan (padabhyangan) hyvät puolet:
- rentouttaa mielen
- parantaa unenlaatua
- parantaa raajojen verenkiertoa
- ravitsee ihoa jaloissa ja ehkäisee niiden ihon halkeilun
- kohentaa jalkojen terveyttä (auttaa lihassärkyyn ja vahvistaa lihaksia)
- auttaa kuulon ja näön ylläpitämisessä
- ehkäisee iskiasta
- auttaa vata doshan tasapainon säilymistä
Hoidossa käsitellään myös jalkojen marmapisteitä, joilla jokaisella on oma terveyttä lisäävä tai ongelmia/kipuja vähentävä vaikutuksensa. Nykyään kiinnostus marmaterapiaan on herännyt uudelleen etenkin lännessä. Syynä saattaa olla joogan ja sen rinnakkaisten menetelmien suosio.
Jalan Ayurvedinen refleksologia
Myös jaloissa on heijastealueita, niiden oikeasta käsittelystä on hyötyä mm.
Fysiologisia:
- lievittää epätavallisia lihasjännityksiä
- tehostaa lymfan toimintaa
- tehostaa hermoston toimintaa
- helpottaa kipua
- auttaa jätteiden poistossa
- rohkaisee kehoa parantamaan itse itsensä
Yleisesti:
- rentouttaa (henkisesti/fyysisesti)
- tekee hyvänolon tunteen
- auttaa tietämään mihin kehon osa-alueeseen tulisi milloinkin kiinnittää huomiota
- korostaa muiden hoitomuotojen tuloksia oikein käytettynä
Milloin et voi tulla jalkojen hierontahoitoon?
Jos sinulla on jalan akuutti trauma, esim. vakava mustelma, vakava nyrjähdys, luun murtuma, palohaavat. Tai jos sinulla on epänormaaleja iho-oireita jalassa, esim. tihkuva eksema/ihotulehdus, sienitulehdus, syylät (jos tulehtuneet), ihotulehdukset, avohaavat/märkähaavat, paheneva ihon tila. Myöskään ei voi hieroa jos on verisuonitukos, suonitulehdukset tai isoja suonikohjuja jalassa. (pienet ei haittaa, niitä ei hierota) Päihtyneenä ei voi tulla ayurvediseen hoitoon.
Kerro myös, jos sinulla on paljon lääkkeitä käytössä tai olet raskaana. Silloin otan ne asiat huomioon.
Tämä hoito on turvallista vanhuksille, heikoille, sairaille, raskaana oleville ja lapsille.
No niin, siinäpä vähän tietoa intialaisesta jalkahierontahoidosta, jota jatkossa teen asiakkaille. Tämä jalkahieronta kestää tunnin. Oma kokemukseni oli taivaallisen ihana, suosittelen sitä kaikille. Varsinkin kun joutuu olemaan paljon jalkojen päällä päivän mittaan, kuten minä sairaalatyössä. Jalat kaipaavat hellää käsittelyä. Muutenkin paljon liikkuvien kipeille lihaksille hoito on mukava apu. Olisi hyvä jokaisen hieroa itsekin jalkoja päivittäin, mieluiten ennen nukkumaan menoa. Näin laajaa hierontaa ei oikein itse pysty tekemään, mutta jotain kuitenkin! Osta hyvälaatuista öljyä ja ihokin pysyy hyvänä.
Tervetuloa tutustumaan tähän rentouttavaan hoitoon hoitajan avulla!
Sitten vielä se käsihieronta…. Ayurvedinen käsihieronta on nimeltään hasta aphyanga. Kädet ovat hyvin usein hieronnan tai refleksologisen hoidon kohteena, sillä kädet joutuvat kokemaan hyvin paljon ihmiselämän aikana. Tämä hoito ei ole kivuliasta, vaan rentouttavaa. Se ei ole kuitenkaan mitään ”hipelöintiä”, vaan hyvin tehokasta. Huomasin, että kädet oikein kaipasivat hierontaa! Itsetoteutettuna käsihierontaa käytetään eniten sairauksien estämisessä; Se auttaa säilyttämään dhatuksen eheyden (ne 7 kohtaa jotka mainitsin aiemmin) ja lisäksi kohentaa terveellistä immuunisysteemiä.
Suurempi hyöty on, jos hieronnan tekee sellainen hoitaja, joka osaa hyödyntää refleksologisia tietoja. Jos jokin erikoistarve huomataan, asianmukaisiin heijastealueisiin kiinnitetään enemmän huomiota.
Ayurvedisessä käsihieronnassa tekniikka on samanlaista kuin jalkahieronnassa, siinä käytetään myös kasamaljaa apuna. Saimme siis taas harjoitusta sen käytössä. Ei se ihan helppoa aluksi ollut, mutta kun löysi sen oikean tekniikan omaan käteen sopivaksi, niin se alkoi sujumaan. Sitten myöskin kädessä olevat marmapisteet hoidettiin. Hieronta-alue on kyynärvarsi ja siitä alaspäin, sormet mukaanlukien.
Refleksologian hoidon perusasioihin kuuluu hermosto, verenkiertojärjestelmä, sisäiset energiaradat, tärkeät energiavyöhykkeet, sekä tietysti heijastinalueet. Koska käsissä on hermopäätteitä, on luonnollista, että refleksologia vaikuttaa hermostoon. Verenkierto ja lymfat stimuloituvat liikkeestä ja painelusta verenkierron nopeuduttua. Eri kulttuureilla on lukuisia eri versioita energiaradoista. Näistä tunnetuimmat ovat syntyneet Kiinassa ja Intiassa. Monet tärkeät energiaradat sijaitsevat käsissä.
Intiassa energiaratoja kutsutaan nimellä nadi. Käsiin menee kaksi tärkeää nadia, jotka kuljettavat energiaa pranaa. Tärkeimmät energiakeskukset ovat marmapisteet. Kiinassa energiaradat taas kuljettavat chitä ja tärkeät energiapisteet ovat akupunktiopisteitä.
Hasta abhyangan eli intialaisen käsihieronnat hyvät puolet:
- rentouttaa mielen
- parantaa unenlaatua
- parantaa raajojen verenkiertoa
- ravitsee ihoa käsissä ja ehkäisee niiden ihon halkeilun
- kohentaa käsien terveyttä (auttaa lihassärkyyn ja vahvistaa lihaksia)
- auttaa kuulon ja näön ylläpitämisessä
- ehkäisee iskiasta
- auttaa vata doshan tasapainon säilymistä
Käsissä olevia heijastinpisteitä käsittelemällä, eli kohdistamalla oikean asteisella paineella, vaikuttaa se kehossa olevaan heijastinalueen vastinpariin. Eli pään alueelle, rinnan alueelle (rinnan alueen sisäelimiin, eli keuhkoihin ja hieman sen alapuolella maksaan ja sappeen), vatsan alueelle, lonkan alueelle.
Käsihieronnan saaneena, voin kertoa, että ihanaa ja rentouttavaa oli tämäkin! Ensin hierottiin kädet ja sitten jalat. Oli niin raukea olo, että olisi tehnyt vielä mieli jäädä siihen makoilemaan lämpimän viltin alle, mutta kahvihetki oli seuraavaksi vuorossa. Jos olisi ollut jotain stressiä, niin ne olisivat viimeistään lähteneet tämän hoidon aikana. Kahvihetken jälkeen olikin taas minun vuoroni tehdä hierontoja. Tykkäsin kovasti ja vieressäni Arja näytti mallia, tehden toiselle oppilaalle hieronnat. Pystyin hyvin samalla tarkkailemaan häntä ja laittamaan mieleni muistiin oikeat liikkeet ja oikean rytmin.
Milloin et voi tulla käsien hierontaan (hasta aphyanga)?
Jos sinulla on käden akuutti trauma: esim. vakava mustelma, vakava nyrjähdys, luun murtuma, palohaavat. Tai jos sinulla on epänormaaleja iho-oireita käsissä, esim. tihkuva eksema/ihotulehdus, sienitulehdus, syylät (jos tulehtuneet), ihotulehdukset, avohaavat/märkähaavat, paheneva ihon tila. Myöskään ei voi hieroa jos on verisuonitukos, suonitulehdukset. Eikä päihtyneenä voi tulla ayurvediseen hoitoon.
Tällaista oppia sain Arjalta. Kiitos siitä!
Tervetuloa tutustumaan Ayurvediseen jalka- ja käsihierontaan!
– Susanna –
PS. Vielä muistutukseksi, että vettä pitää juoda sitten pitkin iltaa hoidon jälkeen. Kuona-aineet poistuvat ja voi tulla muuten pää kipeäksi. Pukeutua kannattaa löysiin vaatteisiin. Housunlahkeet pitäisi saada nostettua polveen saakka ja paidan hihat täytyisi saada vedettyä kyynärpään taipeeseen saakka ylös.