Oletko koskaan tullut ajatelleeksi milloin mikäkin sisäelin on parhaimmillaan minäkin vuorokauden aikana? Minä itse en sitä edes ajatellut, ennen kuin tutustuin hermoratahierontaan. Meillä on tietyt ajat, jolloin olemme hereillä, työskentelemme ja puuhailemme kaikenlaista. Sitten pikkuhiljaa tulee rauhoittumisen aika ja viimein lepo ja uni. Tätä rataa vuorokautemme toistuu päivästä ja yöstä toiseen.

Biorytmi liittyy hermoratahieronnan tietämykseen. Parhaillaan opiskelen syventäviä tietoja hermoratahieronnasta ja suoritan mestaritutkintoa. Haluan syventää vieläkin enemmän tietojani ja auttaa ihmisiä voimaan paremmin ja löytämään heidän kanssaan yhdessä heille sopiva hoito. Kokemukseni hoitoalalta, sekä jatkuva erilaisten, sairaiden ihmisten hoitaminen sairaalan osastolla on avannut silmäni, miten vielä voitaisiin tehostaa hoitotyötä. Itse aloittaisin ravinnosta… autokin toimii vain oikeanlaisella polttoaineella, no mutta mennään nyt sitten biorytmiin!

Yöllä tapahtuu kaikkea, mitä päivällä ei kerkeä. Tietysti maalaisjärjelläkin ajateltuna vuorotyöläisen biorytmi on erilainen. Valveilla olo ja nukkuminen menevät päinvastaisessa rytmissä. Tärkeää on kuitenkin säännöllinen elämä. Menet tiettyyn aikaan nukkumaan ja nouset tiettyyn aikaan ylös. Unesta ei voi karsia, sitä pitää olla tarpeeksi tai tulee ongelmia. Talvella usein unta tarvitaan enemmän ja kesällä vähemmän.

Sappirakko toimii parhaimmillaan puolenyön aikoihin, silloin alkaa kehon puhdistaminen. Sen jälkeen on maksan tehokkaan työskentelyn vuoro. Jotkut heräävät usein aamuyöstä, olo on ”tukkoinen” ja käyvät avaamassa ikkunan. Aamuyöstä keuhkot työskentelevät vieläkin tehokkaammin ja siksi olisikin tärkeää pitää mahdollisimman puhtaana ja raikkaana huone jossa nukut. Eli ei liikaa tavaraa, jotka keräävät vain pölyä. Makuuhuone on nukkumista varten ja joskus toki siellä jotain muutakin voi tehdä…. mutta tavaroita ei tarvita niin paljoa. Tietysti se on joskus vaikeaa, esimerkiksi lastenhuoneessa.

Aamulla aikaisin on paksusuolen vuoro; se mitä ei tarvita kehossa, se poistetaan. Tuli siis wc-käynti. On tärkeää, että suoli toimii säännöllisesti. Kuona-aineet siis poistetaan, keho toimii niin kuin sen pitääkin toimia. Aamulla aikaisin heti herätessäsi, ei ole hyvä että alat tuppaamaan mahaan ison satsin ruokaa. Meillä länsimaisilla ihmisillä on opittu tapa, että heti aikaisin aamusta pitää syödä itsensä turvoksiin. Se ei ole oikeesti hyväksi. Aloita ensin nesteillä. Esimerkiksi käytä vitamiinipitoisia marjoja, smoothie tai vastaava. Syö sitten vasta noin klo 9.00 aikaan varsinainen aamupala. Mahalaukku on silloin parhaimmillaan. Sen jälkeen parhaimmillaan päivän mittaan tiettyinä aikoina ovat myös perna ja haima (liittyy myös ravintoon), sydän, ohutsuoli, virtsarakko, munuaiset, verenkierto (liittyy meridiaaniin joka hallitsee verenpaineen) ja ennen puoltayötä ”lämpötapahtuma” (perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kolmoislämpö) hormonimeridiaani, mikä vastaa tärkeimpien hormonien toiminnasta. (Jang). Ja sen jälkeen alkaa taas sappirakon tehokas työskenteleminen ja kehon puhdistaminen. Sisäelimet ja keho tietenkin työskentelevät muinakin aikoina, mutta joinakin vuorokauden aikoina ne ovat parhaimmillaan. Näiden kaikkien toimintojen takia, on vähän helpompi ymmärtää, miksi pitäisi mennä aikaisin nukkumaan ja nukkua hyvä yöuni ja herätä aikaisin.

Hermoratahieronnassa ei ole mitään sellaista aluetta tai toimintoa, mitä ei otettaisi huomioon. Siksi pidän tärkeänä että hoitaja osaa katsoa ihmistä kokonaisuutena; miten sisäelimet, hormonit, lihakset, vastinkappaleet, solut, biorytmi ym. toimivat. Hieronnassa ei ole kyse vain yhden tai muutaman lihaksen hieromisesta. Hermoratahieronta tehdään yksilöllisesti jokaisen henkilön vaivojen mukaan. Hoitajan tieto on laajaa; hän käyttää kymmenien eri vaivakarttojen lisäksi mm. nikamakarttoja, yliedustuskarttoja, umpieristysrauhaskarttoja, sekä sydän-maksakarttoja. Lisäksi hoidettavan ravintotottumukset ja elämäntavat ja muut tämän kaltaiset asiat otetaan huomioon.

-Susanna-