Minulle tulee aikoja, jolloin jokin asia alkaa tulemaan enemmän pinnalle. Nyt on menossa taas RAVINTO, se millä me ihmiset tankkaamme itseemme energiaa. Joka päivä tutkin erilaisia asioita ravintoon liittyen… 😀 Sen vaikutus meihin on niin tavattoman suuri. Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Helsingissä oli festarit. Maailma oli kylässä.
Käväsin siellä sunnuntaina ja se oli ihan hurjan iso tapahtuma. Alueena oli Kaisaniemen puisto ja Rautatietorin ympäristö. Siellä olisi saanut kulutettua vaikka koko viikonlopun, mutta itselläni oli aikaa käväistä siellä vain parisen tuntia. Siinäkin ajassa sain sen tarpeellisen, mikä eteeni tupsahti 🙂
Jaakko Halmetojahan se siinä seisoi Foodin näytteilleasettajan loossissa. Ravinto kiinnostaa minua, ja varsinkin paremmat vaihtoehdot ruuasta. Kyselin siinä Jaakolta Chia-siemenistä, koska itse en niitä ollut vielä käyttänyt sen enempää.
Jaakko kertoi siementen käyttötavoista; esimerkiksi niistä voi tehdä hyytelöä (siemeniä + vettä). ”Hyytelön” voi sitten juoda. Se hellii suolistoa. Chia sitoo itseensä paljon nestettä. Samaan tapaan se hyytelöityy kuin pellavansiemenet. Lopputulos muistuttaa sammakonkutua… 😀
Chia –siemenissä on lisäksi hurjasti hyviä ravinteita. Antioksidantit auttavat estämään vapaiden radikaalien aiheuttamia tuhoja meidän elimistössämme ja sitä kautta estävät ennenaikaista vanhenemista. Lisäksi siemenissä on kuitua, kalsiumia, rautaa ja magnesiumia. Proteiinia jopa 21,2g / 100g.
Chia –siemeniä voi laittaa myös smoothieen, jogurtin joukkoon jne. Päiväannos on 1-2 rkl. (Sekoitussuhde 1:10) Chia-siemenet nyt sitten menee minulla hyytelönä päivittäin 🙂 Korvaa hyvin vaikka aamupuuron. Valmista hyytelöä voi myös pitää jääkaapissa ja lisätä sitä päivän mittaan erilaisiin ruokiin tai välipalaan. Mitä yksinkertaisempaa ja nopeampaa on, niin sen parempi. Menee myös marjojen joukossa. Äsken tein siementen “turvotuksen” kauramaitoon. Todella hyvää! Löysin myös vinkin kesäiseen superjuomaan; mehulasi puolilleen hyytelömäistä chia-siemenseosta ja kylmää mehua lasi täyteen, sekoita ja nauti. Minulta löytyy vielä viime kesän mansikkamehua…Täytyykin testailla eri vaihtoehtoja. Lisäksi se on paljon parempi välipala, kuin “hötö-teko-lisäaine” – proteiinivanukas tai vastaava, joita on kaupan hyllyt pullollaan.
Myös Omega3 ja omega6 –rasvahapot ovat optimaalisessa suhteessa (3:1) Nämä omega3 –rasvahapot ovat kasviperäisiä (ALA), ei siis samaa kuin kalasta saatavat rasvahapot. Kasviöljyssä ei ole lainkaan pitempiketjuisia omega3-rasvahappoja EPAa, eikä DHA:ta, vaan ihmisen kehon on itse muutettava ne ALA:sta (eli alfalinoleenihaposta).
Kalaöljy on itselläni käytössä, koska EPA- ja DHA-rasvahappojen saanti pelkästään kaupan kalatiskin antimilla on vähän niin ja näin. Pitäisi syödä n. 2kg viikossa oikeanlaista kalaa, jotta tarpeellinen määrä täyttyisi. Jos sen syökin, niin onko se kovin puhdasta? Kalojen syönnistäkin on Eviran suositukset. Kalaöljy on mielestäni varmin tapa taata puhtaasti EPAn ja DHA:n saanti. Joka tapauksessa aion käyttää Chia-siemeneniä jatkossakin rikastuttamaan ruokavaliotani. Siemenet ja pähkinät ovat erittäin hyvää ravintoa. Ja ihan naturel.
Sitten ostin myös pakurikahvia. Laitoinkin taas keittimen porisemaan, Muutaman kerran olen sitä kerennyt jo maistamaan. Ja olen ollut positiivisesti yllättynyt…
Viime vuonna lainasin kirjastosta kirjan ”Pakurikääpä”, jolloin tutustuin pakurikääpän mahtavaan ravitsemuksellisuuteen. Se olikin Jaakko Halmetojan kirjoittama kirja. Voisin lainata sen vielä uudelleenkin.
Pakurikahvia, joo kyllä, sehän on hyvää! 🙂
Vielä siinä tovin Jaakon kanssa jutskailtiin ja siskoni otti meistä parit kuvat. Kiitti Minna 🙂
Jaakko on kyllä tosi mukava mies ja häntä on kiva kuunnella.
Terveisin Susanna