Työskennellessäni Akuutti- ja kuntoutusosastolla, kiinnitän huomiota kuntoutujien lihasvoimiin. Siinä työssä näkee konkreettisesti todellakin sen, mitenkä tärkeää on lihasvoimien säilyttäminen päivittäisissä perustoiminnoissa. Pelkästään sängystä ylös pääsemiseen tarvitaan lihastyötä, wc:ssä käynnistä puhumattakaan. Pitäisi pysyä pystyssä ja kävellä ilman kaatumista. Näitä harjoitellaan ja harjoitellaan ja taas harjoitellaan. Kotiutumisen onnistumiseen tarvitaan lihasvoiman kasvattamista. Vanhemmat ihmiset joskus haluaisivat antaa treenamisessa periksi, mutta me hoitajat emme! 😀 Me jaksamme selittää sen tärkeydestä ja kyllähän kuntoutujakin sen sitten ymmärtää, että emme me tahallaan ”kiusaa” 😀

Lihasvoimaa kannattaa todellakin yrittää kasvattaa ja pitää sitä yllä, varsinkin ikääntyessä. Ja mikäs sen parempi, jos sen aloittaa jo nuorempana, jaksaa päivittäiset haasteet paremmin, ajatus kulkee sutjakkaasti ja mielikin on virkeämpi. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä sitkeämmin täytyisi lihasvoimaa treenata, sillä se hupenee vuosi vuodelta ja pian ei jakseta edes avainta pyörittää kotiovessa, eikä ruokapurkin kansia saada auki. Ennen sentään käveltiin kauppaan ja raahattiin kauppakasseja molemmissa käsissä monia kilometrejä. Ja se tehtiin yleensä päivittäin. Nyt hurautetaan autolla, siinä ei tarvitse kuin istuskella, rattia kääntää ja vähän polkimia painella. Liikkumaan täytyy oikein erikseen lähteä. Onneksi on paljon tarjontaa erilaisista liikuntatunneista eri saleilla. Toiset tykkää nopeampi tempoisesta ja toiset rauhallisemmasta. Tavoitteena on kuitenkin kunnon kasvattaminen, lihasvoiman kasvattaminen ja hyvä fiilis.

Kuntosali on hyvä paikka lihasvoiman kasvattamiseen, siellä on laitteita joka lähtöön. Harjoittelun ei tarvitse olla vakavamielistä, eikä itseään tarvitse vetää niin sanotusti piippuun. Päinvastoin! Harva meistä on kisoihin osallistumassa 🙂 Kun joku ohjaa ja neuvoo aluksi, niin pian se sujuu kuin tanssi.

Sun Jeesi hierontavantaa.fi kuntoilu

Alla on Jukan, Teemun ja Rikun video käsitreenistä, voit katsoa kuinka he sitä tekevät. Heillä on siitä monien vuosien kokemus, eikä näytä mitenkään ylitsepääsemättömän vaikealta. Vastusta lihaksille pitää olla, mutta liikeradat täytyy pystyä tekemään puhtaasti. Tässä on vähän osviittaa millaisia liikkeitä voi punttisalilla tehdä, millaisilla laitteilla tai pelkästään käsipainoilla.

Ei muuta kuin, käsivoimia hankkimaan! 🙂
Terveisin Susanna