Mitäs vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita onkaan?

Vitamiinien viidakko on monelle täyttä hepreaa. On kirjaimia ja kirjainyhdistelmiä, sitä sun tätä. Kaikkea pitäisi saada, jotta ihminen toimisi oikein ja pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa. Jotkut vitamiinit ovat elintärkeitä eli puhutaan välttämättömistä aineista. Solut toimii just niin hyvin, kuin ne saavat kaikki rakennusaineet.

Ruokavalio ja terveet elämäntavat ovat tärkeimmät perusasiat tasapainossa pysymisessä (kuten riittävä uni, ulkoilu, tupakoimattomuus ja alkoholin kohtuukäyttö), mutta myös oikeanlaisista ravintolisistä on apua.

Ravintolisistä voidaan saada huomattavaa hyötyä erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi stressissä. Stressin aikana kasvaa happiradikaalien määrä, mikä aiheuttaa kudos- ja solutuhoa. Tällöin antioksidanttien tarve on huomattavasti suurempi kuin normaalisti. Sama asia tapahtuu vaikkapa rankan urheilun aikana. Ehkä olet kuullut sanan hapetusstressi? Hapetusstressi on vapaiden radikaalien aiheuttama vauriotila kehossa. Se liittyy monien sairauksien syntyyn. No mitäs on sitten vapaat radikaalit? Ne ovat erittäin voimakkaita ja lyhytikäisiä hapettimia, joita muodostuu kehossa kaiken aikaa. Vapaat radikaalit vaikuttavat haitallisesti esim. solun solukalvojen rasvoihin ja aiheuttavat solun toiminnan häiriintymisen. Antioksidantit estävät tätä hapettumista. Jos et saa riittävästi antioksidantteja ravinnostasi tai kärsit suoliston imeytyvyyshäiriöstä, syntyneiden vapaiden radikaalien ylimäärä voi aiheuttaa kudostuhoa kehossa. Eli aikamoisia prosesseja meidän elimistössä tapahtuu. Onko ne hyviä vai huonoja prosesseja, riippuu paljon sinun omista valinnoistasi.

Mitä pitäisi sitten tehdä?

Aina kannattaa huomioida kokonaisuus, ottaa selville mikä on faktaa ja mikä ei, ja korjata lisäksi omaa ruokavalioitakin parempaan suuntaan. Tarkoitus olisi kuitenkin pysyä terveenä ja onnellisena. Ravinteet, jotka annamme itsellemme on yksi osa tasapainossa pysymistä. Mutta elämä ei ole kuitenkaan pelkkää pillereiden popsimista ja uskoa että se on ainoa tie onneen.

Mitä merkitystä vitamiineilla on terveydelle?
Tässä vastauksia:

A-vitamiini
Välttämätön kasvulle ja solujen kehitykselle, näkökyvylle sekä immuunijärjestelmälle. Ylläpitää ihon ja esimerkiksi hengitys- ja virtsateiden limakalvojen kuntoa.

B1-vitamiini eli tiamiini
Osallistuu hiilihydraattien ja rasvan muuttamiseen energiaksi. Välttämätön normaalille kasvulle sekä hermoston, sydämen ja suoliston toiminnalle.

B2-vitamiini eli riboflaviini
Energian vapauttaminen solujen käyttöön hiilihydraateista, proteiinista ja rasvasta.

B3-vitamiini eli niasiini
Solujen energiatuotanto ja hermoston välittäjäaineiden muodostaminen.

B5-vitamiini eli pantoteenihappo
Energian vapauttaminen ruoasta. Osallistuu kolesterolin, rasvan ja punasolujen muodostamiseen.

B6-vitamiini eli pyridoksiini
Osallistuu proteiinien ja rasvojen energia-aineenvaihduntaan. Tärkeä immuuni-järjestelmälle, hermostolle ja punasolujen muodostukselle.

B7-vitamiini eli biotiini
Energian vapauttaminen ruoasta. Osallistuu kolesterolin muodostukseen.

B9-vitamiini eli foolihappo
Solunjakautuminen, geeniperimän ja proteiinien muodostuminen, raskausaikana ehkäisee sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön muodostumista.

B12-vitamiini eli syanokobalamiini
Veren ja solujen geeniperimän muodostaminen, hermoston toiminta, solujen jakautuminen ja foolihapon kuljettaminen soluihin.

C-vitamiini
Sidekudoksen (kollageenin) muodostuminen. Hermoston välittäjäaineiden valmistus, immunologiset mekanismit. Edistää raudan imeytymistä kasvisruuista, estää haitallisten raskasmetallien imeytymistä.

D-vitamiini
Ylläpitää elimistön kalsium ja fosfaattitasapainoa. Ohutsuoli ja luusto.

E-vitamiini
Antioksidantti, joka estää soluvaurioita.

K-vitamiini
Välttämätön veren hyytymiselle.

Koliini
Solukalvojen muodostus

Vitamiineja saa myös purkista; on kemiallisesti tehtyjä ja luonnollisia vitamiineja. Lähes kaikki purkista otettavat vitamiinit ovat kemiallisesti tehtyjä. Esimerkiksi askorbiinihappo, josta käytetään nimitystä C-vitamiini, on synteettisesti valmistettu. Jos jossakin tuotteessa lukee ”lisätty C-vitamiinia”, on se aina askorbiinihappoa, eli synteettisesti valmistettua. Nämä tekstit hämäävät kuluttajia. Luonnossa C-vitamiini ei esiinny koskaan pelkästään askorbiinihappona, vaan siinä on mukana apukomponentteja, kuten bioflavonoideja, hiiltä, rutiinia, qversitiniä, sitrinoideja ja hesperidiinejä. Nämä suojaavat askorbiiniosaa, pidentävät C-vitamiinin ikää ja parantavat sen toimivuutta sekä toimivat myös itse antioksidantteina.

Toinen esimerkki on E-vitamiini. E-vitamiini toimii antioksidanttina, hapettumisen estäjänä. E-vitamiini lisää solujen hapensaantia, muun muassa urheilijoille tärkeä. Sillä on myös lukuisia muita tehtäviä. Vaikka E-vitamiini on rasvaliukoinen, sen riittäminen kehossa on lyhytaikainen, johtuen jatkuvista reaktioista happiradikaaleihin. Tutkijat ovat osoittaneet, että juuri happiradikaalit ovat suurin syy kroonisille ja rappeutumasairauksille. E-vitamiinin tehtävä on hillitä radikaalitoimintaa.

E-vitamiini suojaa A-vitamiinin hajoamiselta, C-vitamiini puolestaan suojaa E-vitamiinia. A-vitamiini ja sinkki vaikuttavat yhdessä. Luonnolliset vitamiinit siis ”jeesaavat” toisiaan ja elävät kuin suuri perhe synergiassa, jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Yhteisvaikutuksesta on siis kyse. Siksi on älyttömän vaikeaa tavallisen kuluttajan tietää mitä vitamiinia? ja paljonko? Lisäksi kun on tarjolla synteettisiä vitamiineja kaupan ja apteekin hyllyt pullollaan, niin tehot + imeytymiset ovat aivan erilaiset kuin luonnollisella vitamiinilla. Keho pitää näitä synteettisesti tehtyjä vierasaineina. Yksittäisessä purkissa oleva mahdollisimman suuri aineen määrä ei ole se mitä pitää katsoa, vaan yhteisvaikutus. Liikaa ei vitamiinejakaan kannata itseensä tankata. Ennen ei itselläni tullut mieleeni tällainen asia, vaan otin jotakin yksittäistä vitamiinia purkista, kun ajattelin sen olevan hyvä minulle. Mainoksillahan on suuri vaikutus siihen mitä tulee otettua. Sitten jonkun ajan päästä ne unohtuivat sinne kaappiin…

Vaikka vältän roskaruokaa, itse syön kuitenkin ”ylläpitona” luonnollisia vitamiineja. Itse Dr Paul Clayton (lääketieteen farmakologian tohtori ja Osakan yliopiston sisäisen immuniteetin instituutin johtaja) on kertonut, että miksi multivitamiini- ja immuniteettiboosterissa on juuri sen ja sen verran mitäkin vitamiinia – yhteisvaikutuksen takia. Hän kertoi myös, että nivelissä (esim.polvi) rustopinta vanhemmiten ohenee, mutta kun antaa keholle sen tarvitsemat ravinteet, voi ruston ohenemista hidastaa ja sitä voi jopa paksuntaa.
(täälläkin tietoa asiasta http://www.jointessential.com/10-best-vitamins-to-improve-cartilage-health/)
Näinpä minullakin polvivaiva hävisi vuosi sitten. Ei kaikkea kannata ikääntymisen piikkiin laittaa, asioille voi ehkä tehdä joskus jotain! 😉
Esimerkiksi tässä on yksi tuote, jossa on täysin luonnolliset ainesosat:

sun-jeesi-hierontavantaa-fi-xtend

Tosiaan 22 välttämätöntä vitamiinia ja mineraalia, jotka suojaa, ylläpitää ja uudistaa soluja ja kudoksia. Saa kaikki tarvittavat osatekijät kudosten paranemiseen ja uudistumiseen.
Että kyllä virtaa riittää! 😀

Ravintoaineet ovat puristettu tabletin muotoon, joten ne ovat helppoja ottaa. Aikuinen ottaa 4 tablettia päivän aikana, esim. aamulla pari, lounaalla yksi ja päivällisellä yksi. Lapselle riittää vähempi. Jos luonnolliset vitamiinit kiinnostaa sinuakin, niin saat niitä ostettua minun kauttani. Kysy halutessasi lisää.
Tässä vielä tuoteseloste: https://wawpcmswe.azurewebsites.net/wp-content/uploads/2016/01/Xtend-FIN.pdf

Nämä ravintoaineet yhdistää tableteiksi norjalainen yritys Faun Pharma.

Sitten vielä niistä kivennäis- ja hivenaineiden merkityksestä terveydelle:

Kivennäisaineet eli mineraalit ovat ravinnosta saatavia suoja-aineita. Makrokivennäisaineet ovat ne mineraalit, joita elimistömme tarvitsee suurempia määriä ja hivenaineet ovat mineraaleja, joita elimistömme tarvitsee vähemmän. Natrium ja kalium ovat elektrolyyttejä. Ne säilyttävät elimistön nestetasapainon.

Kalsium (Ca)
Tärkeä luuston ja hampaiden kehittymiselle sekä lihas- ja hermotoiminnoille sekä veren hyytymiselle.

Magnesium (Mg)
Luuston ja hampaiden tärkeä rakennusosa. Osallistuu hermoimpulssien johtumiseen. Tärkeä lihasten supistumiselle.

Fosfori (P)
Tärkeä luuston ja hampaiden kehittymiselle, solujen energiansaannille sekä monien ravintoaineiden imeytymiselle.

Kalium (K)
Säätelee yhdessä natriumin ja kloridin kanssa solujen neste- ja elektrolyyttitasapainoa. Elintärkeä hermoimpulssien välityksessä.

Sinkki (Zn)
Välttämätön normaalille kasvulle, lisääntymiselle sekä immuunijärjestelmän ja monien entsyymien toiminnalle. Vaikuttaa luuston ja ihon kuntoon, haavojen paranemiseen ja makuaistin toimintaan.

Jodi (I)
Kilpirauhashormonien tärkeä osa.

Seleeni (Se)
Antioksidantti, joka suojaa soluja.

Mangaani (Mn)
Monien energiantuotannosta huolehtivien entsyymien rakenneosa; säätelee luiden ja sidekudosten muodostumista

Rikki (S)
Kahden elintärkeän aminohapon ainesosa, jotka osallistuvat elimistön proteiinimuodostukseen. Kahden vitamiinin rakenneosa. Rikkiä on kaikissa soluissa.

Kloridi (Cl)
Ylläpitää osaltaan elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainoa. Välttämätön mahahappojen muodostumisessa.

Kupari (Cu)
Veren, luuston ja sidekudosten muodostuminen. Auttaa elimistöä hyödyntämään ravinnon rautaa. Esiintyy monissa entsyymeissä.

Siinäpä sitä oli monenlaista ainetta, jota kehomme tarvitsee. Hoida itseäsi, syö monipuolista ruokaa joka päivä tai ota lisäksi luonnollisia vitamiineja purkista. Ne ovat rakennusaineesi 😉

Iloisin terveisin
Susanna

 

Lähde vitamiineista: hermoratahieronta mestarikoulutus / A.Hartemo

Dr Paul Claytonin CV ja nettisivut http://www.drpaulclayton.com/scripts/paulcv.aspx

Tietoa vitamiinilisistä http://www.tohtori.fi/?page=2129747&t=401