Syksy toi jälleen joogan omiin kuvioihini mukaan.  Huomasin taas, miten hyvältä se tuntuukaan…. ja kyllä huomasin senkin, etten ollut harjoitellut pitkään aikaan, sitä oli  jotenkin lamaantuneena hieman. Kiristäviä paikkoja tuntui olevan. Mutta se tunne, että niille voi tehdä jotain! Aivotkin tuntuu pelaavan paremmin, kun saa hetken rentoutua ja keskittyä vain itseensä.

Mietin tossa miten elämä on yleensäkin muuttunut, vaikkapa 20 vuoden aikana. Tietoisesti olen itse hakenut rauhaa, tasapainoa ja terveyttä elämääni enemmän. Jopa työtkin olen valinnut sen mukaan ja nyt koen olevani sitä mitä tällä hetkellä haluan. Työskentelen terveyttä edistävässä omassa yrityksessä. Saan auttaa muita voimaan paremmin. Olen sosiaalinen ja kaikki kiva on tietenkin mukavaa! Kaikki lähtee omasta hyvinvoinnista, täytyy pitää huolta itsestään, niin voi pitää huolta muistakin. Se on kaikkien kohdalla sama juttu. Elämä kuitenkin heittelee meitä jatkuvasti, niinpä tasapainoakin pitää jatkuvasti korjata.

Nyky-yhteiskunta on todella kiireinen ja hektinen, joten useat ihmiset väsyy ja stressaantuu väkisinkin. Kaikkein kiireisintä on täällä Etelä-Suomessa. Huomasin sen edellisissä työpaikoissa, joissa oli työntekijöitä Lappia myöden. Pohjoisessa jos kävin työmatkalla, niin heti huomasi, että ilmapiiri oli rauhallisempaa. Täällä on totuttu, että asiat toimii heti, mieluummin jo eilen. Asiakkaiden kanssa näistä asioista on paljonkin keskusteltu. Kiire ja stressi ovat päällimmäisenä mielessä työikäisillä ihmisillä. Aika ei tunnu riittävän mitenkään. Onneksi jotkut kerkeävät sitten kuitenkin luokseni hoitoihin.

 

Monien mielestä kaikki voimat menevät töissä, johon olet ensin opiskellut vuosia ja yleensä stressin jo silloin painaessa harteilla. Tätä painetta jatkuu, jatkuu ja jatkuu. Loppuuko se sitten eläkkeellä? Näkemäni mukaan ei. Joillakin tietenkin meno rauhoittuu, mutta uusia ongelmia tulee ja yleensä se on jokin sairaus tai vaiva.

Tuntuu, että kaikkea on liikaa, liikaa tekemistä ihmisillä, liikaa tavaraa, liikaa velvollisuuksia. Voi juku, onko se kaiken tarkoitus?  Itse olen tietoisesti jopa kieltäytynyt työtarjouksista jotka eivät anna minulle mitään, tai kokemus sanoo että en edes halua sellaista jatkossa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta vaihtaa työpaikkaa, vaikka haluaisi tai pitäisi.

Oman mielenterveyden ja muunkin terveyden kannalta kannattaa pysähtyä miettimään, voinko saada tasapainoisempaa elämää? Jos työ on kiireinen, etkä voi sille mitään, tarvitset vastapainoksi jotain mieltä rauhoittavaa ja välillä oikeasti omaa aikaa. Ihminen ei voi uudistua tai olla luova, jollei saa hetkiä, jolloin on aikaa pysähtyä miettimään itsekseen.


Miisa Pirkkanen

Keinoja on esimerkiksi luontoon lähteminen, hengittämään raikasta ilmaa. Liikunta luo hyvänolon hormoneja liikkeelle kehossasi ja se saa oikeesti rauhoittumaan. Joillekin hyvän olon tuo uimahallissa käynti, pyöräily tai koiran kanssa kävely. Kun teet näitä juttujasi, älä mieti koti- tai työasioita, murheita tai muutakaan, vaan ota se aika itsellesi tässä ja nyt. Ehdit niitä muita asioita sen jälkeenkin miettimään. Laita kännykkä äänettömälle ja ole siinä hetkessä, et menneisyydessä, etkä tulevaisuudessa, vaan tässä.

Tosiaan itse aloin taas käymään joogatunneilla. Se tunne sen tunnin jälkeen on niin hyvä, että sitä lähes leijuu! Jooga on myös hyvä lisä jollekin viikottaiselle nopeammalle kuntotreenille. Muistan Varalan urheiluopiston neuvon; aina yhtä korkeasykkeistä hikitreeniä kohden, täytyisi viikossa olla kaksi hitaampaa treeniä, esim. kävely on hyvä tai vaikkapa tämä jooga. Kyllä joogassakin hien saa pintaan, esimerkiksi astangajoogassa, jota minä teen. Se on niin ihanan kokonaisvaltaista, lihakset vahvistuvat, hengitys tehostuu.

 

Tässä joogaopettajani Miisa näyttää muutamia jooga-asentoja, eli asanoja. Pidemmälle mentäessä vaikeusaste kovenee. Liikkeissä tehostuu keskittyminen ja tasapaino paranee.

Joogaopettaja opettaa sinua hengittämään oikein.


Uttanasana


Eteentaivutus seisaaltaan
-hyöty: kaikki selkäpuolen lihakset venyvät


Soturiasento – Virabhadrasana B


Alaspäin katsova koira – Adho Mukha Svanasana


Prasarita-padottanasana A

Asanoissa yhdistyvät syvä hengitys, rauhalliset liikkeet ja keskittyminen. Asanat keskittyvät aluksi lisäämään ja ylläpitämään selkärangan joustavuutta voimistaen ja virkistäen samalla hermostoa. Liikkeet  notkistavat myös kehon muita niveliä ja lihaksia, sekä hierovat rauhasia ja sisäelimiä. Säännöllinen asanoiden harjoittaminen tehostaa kaikkien kehonosien toimintaa. Asanoilla saadaan huollettua ja nuorennettua koko elimistöä ja saavuttamaan sitä tasapainoon.

Jooga on todella laaja elämäntapa, jos sitä haluaa noudattaa kokonaisuudessaan. Tämä ”oikean elämisen taito” kehitettiin Intiassa jo tuhansia vuosia sitten. Se ei ole uskonto, vaan se sopii kaikille. Joogan opetukset ovat ihan yhtä ajankohtaisia myös nykypäivänä, kuin joskus tuhansia vuosia aiemminkin.

Aurinkotervehdys –sarja tehdään alussa jokaisella joogatunnilla. Se ei ole vain pelkkä asana, vaan sarja sulavasti eteneviä liikkeitä, jotka tehdään hengityksen tahdissa. Se tekee kehoa notkeammaksi, taivuttaa selkärankaa monin tavoin ja vetreyttää raajoja. Se säätelee hengitystä ja auttaa keskittymään mieleen.

Kiitos Miisa että ohjaat minuakin tässä joogan ihmeellisessä maailmassa!

On hyvä välillä pysähtyä miettimään oman elämän haasteita – mistä voisit löytää rauhaa ja tasapainoa? Jokaisella on omat tavat löytää ne. Mielestäni kaikista ykkösenä on hyvä ja riittävä UNI. Aivot ja koko keho tarvitsevat lepoa. Se vaikuttaa koko seuraavaan päivään ja energisyyteesi. Sitten tulevat hyvä, ravinteikas ravinto ja säännöllinen liikunta. Sisäinen rauha ja tasapainoinen mieli. Kyllä ystävät ja sosiaalinen elämä kuuluvat myös hyvinvointiin.
Ota hetki itsellesi, rauhoitu ja nauti!

Terveisin Susanna

ps. kirjoja löytyy kirjastosta, mutta kannattaa mennä jollekin joogatunnille 🙂