Taas sain innostuksen testata horsmankukkajuoman tekemistä. Itse maistoin sitä ensimmäistä kertaa Tervapatikka –hyvinvointivaelluksella.

Lähdin siis pyöräilemään ja keräämään maitohorsman kukkia. Niitä löytyy lähes joka paikasta, mm. niityiltä ja peltojen tai metsien reunoilta. Kannattaa kuitenkin kerätä alueilta joissa ei ajella autolla.

Juomasta tulee todella kauniin väristä, kuvista saa hieman osviittaa, mutta auringonvalossa sen väri on vielä hurmaavampi 🙂 Mausta tykkään myös tosi paljon! Kukkainen maku.

Kokeile sinäkin ja ihastu!

Horsmankukkajuoma on todella hieno pohja esim. kesän/syksyn juhlien booliin. Varmasti kaunein booli. Sitten voit myös testata kuplien kanssa, eli lisää vaikka puolet Vichy-vettä tai vastaavaa juomaa. Sitruunalimu saattaa olla myös hyvä vaihtoehto. Horsmankukkajuoma on hyvä tervetuliaisjuoma ja kilistellähän voi aina vaikka minkä kunniaksi. 🙂

 

 

Tässä ohje horsmankukkajuomaan (1 litra) :

Kerää pelkkiä kukkia, itse keräsin ensin pussiin. Sitten ne pitää putsata ja huuhdella. Puoli litraa kukkia riittää yhteen satsiin.

Liota kukkia vedessä, jotta kaikki hyönteiset lähtevät, jos niitä on. Sitten vielä siivilän läpi huuhtelut.

  • Laita huuhdellut kukat kuumuutta kestävään astiaan.
  • Purista puolikas sitruunan mehu kukkien päälle. Voit myös raastaa sitruunan kuorta sekaan (pese hyvin kuori)
  • Jos aiot säilöä juomaa pitkäksi aikaa, lisää vielä 0,5tl sitruunahappoa joukkoon.
  • Kuumenna erikseen 1 l vettä kiehuvaksi ja kaada se kukkien päälle.
  • Anna seoksen hautua kannen alla vähintään pari tuntia tai yön yli.
  • Siivilöi sen jälkeen kukat pois ja kaada jäljelle jäänyt punainen neste kattilaan. Lisää nesteeseen 1-1,5 dl sokeria tai oman maun mukaan. Kuumenna liedellä, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen.
  • Jäähdytä, ja juoma on valmista. Juoma säilyy jääkaapissa ainakin muutamia päiviä ilman sitruunahappoakin. Jos teet isomman satsin, niin pullota puhtaisiin lasipulloihin ja säilytä viileässä.

Tässä “jääkaappikylmänä”. Ja eikun nauttimaan! 🙂

Itse laitoin pienen pullollisen myös pakastimeen, jotta voi nauttia kesän mausta jonakin talvisena päivänä.

Kippistä vaan!
– Susanna