Inspiroiva koulutusviikonloppu takana, nimittäin intensiivinen ayurvedinen kuumakivihierontakoulutus. Sen tiedon kun pystyisi kiteyttämään teille… mutta siihen kaikkeen ei varmaan tässä riitä sanat, koska se on kokemus omakohtaisesta matkasta eteenpäin. Se täytyy kokea. Saat siitä parhaan tuntuman kun tulet ensimmäistä kertaa kivien hoidettavaksi!

Kerron kuitenkin jotakin siitä mitä koin ja tunsin 🙂 Meitä oli oppilaina kuusi innokasta opiskelijaa, juuri sopiva määrä tehokkaaseen oppimiseen. Tunnelma oli lämmin ja iloinen. Kaikilla tähän koulutukseen osallistujilla täytyi olla jo aikaisempaa kokemusta hieronnasta. Minä tulin täältä Vantaalta ja tällä kertaa kaukaisin opiskelija oli Ylläkseltä. Häneen voittekin törmätä vaikkapa hiihtolomalla Ylläksen hiihtokeskuksessa. Taitava hieroja, jonka käsittelyssä olin koulutuksen toisena päivänä, kun hän hieroi lihaksiani miellyttävästi kuumilla kivillä. Hierojana työskentelystä hänellä onkin kokemusta jo yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Keskustelimme siitä, että hiihtolenkin tai laskettelun jälkeen illan päätteeksi lomailijat käyttävät paljon hierontahoitoja. Keho tarvitsee ”rauhoittumista” ja rentoutumista, kun se käy vielä ”ylikierroksilla” aktiivisen päivän jälkeen. Ylläksellä käy paljon myös ulkomaalaisia. Hekin arvostavat suuresti tehokkaita luontaishoitoja ja varaukset tehdään jo hyvissä ajoin etukäteen. Joten hyvään ja laadukkaaseen Arjan oppiin kannattaa tulla kauempaakin 😉

 

Sun Jeesi hierontavantaa.fi lämpimiä kiviä
Osa kivistä on lämpiämässä

 

Ayurvedinen kuumakivihieronta on kokovartalon perushieronta, mutta intialaisella tekniikalla. Jos ihmettelet mitä tuo ayervedinen tarkoittaa, niin aina kun olet tekemisessä ayurvedan kanssa, tiedät että hoitaja ajattelee sinua kokonaisvaltaisesti, sinun terveyttäsi ja sinun hoitoasi fyysisesti ja psyykkisesti. Se on myös vaivojen ennaltaehkäisyä. Ayurvedassa tähdätään tasapainoon. Saimme jokainen Arjalta yksityiskohtaista oppia tekniikoista vaihe vaiheelta. Kaikki me kuusi oppilasta keskityimme hartaudella tekniikoihin ja voisin nyt itsekin mennä heistä kenen tahansa käsittelyyn, tietäen että saan hyvän kuumakivihieronnan. Hioimme tosiaankin yksityiskohtia, koska haluamme olla hyviä siinä mitä teemme.

Kuumakivihieronnassa käytetään lämmitettyjä luonnon muokkaamia kiviä. Basalttikivet pitävät parhaiten lämpöä. Kiviä on eri kokoisia, eri tekniikoihin tarkoitettuja ja eri lihaksiin. Arja kertoi yleensäkin kivistä, mitkä ovat hyviä kiviä hieronnassa ja kuinka hän on löytänyt parhaimmat kivet hierontaan ja hänellä on kokemusta vaikka minkälaisista kivistä… Hieronnassa käytetään samanaikaisesti yleensä kahta kiveä; toista kiveä toisessa kädessä ja toista toisessa. Välillä myös yhtä, riippuen tekniikasta. Juju on myös siinä miten sitä kiveä pidetään kädessä, sen pitää tehdä tehtäväänsä oikealla tavalla. Hieronta on tehokasta, mutta ei liian kovaa. Jotkut kivet lämmittävät sillä aikaa jotakin muuta kehon osaa pyyhkeen ja viltin alla. Toiset kivet ovat lämmittelemässä itseään ja odottamassa vuoroaan 🙂 Kivet lämmitetään n. 50-55 asteisiksi.

Kiviä lämmitetään joko vesihauteessa tai keraamisella tasolla. Arja kertoi, että keraaminen taso on käytännöllisempi ja tehokkaampi hoitotilanteessa. Veden kanssa ei tarvitse ”lotrailla” ja välillä kuivailla kiviä, joten aikaa ei kulu siihen. Siispä hommasin sen keraamisen tason. Uudet kivet kun otetaan käyttöön, ne pestään (kivipöly pois), öljytään ja kuumennetaan. Sen jälkeen ne ovat käyttövalmiit. Kivet pestään aina jokaisen hoitokerran jälkeen. Joten esivalmistelua ja jälkipuuhaa tässä hieronnassa on melko paljon. Kivet täytyy myös laittaa lämpenemään hyvissä ajoin ennen hierontasessiota.

 

Sun Jeesi hierontavantaa.fi kivet pesty ja kuivattu
Uudet kivet pesty ja kuivumassa.

 

Yleisestikin lämpöhoidoissa käytetään lämpöä kehon vammojen tai muun häiriön hoitoon, lievittämään kipua tai lisäämään asiakkaan yleistä hyvinvointia. Lämpö rauhoittaa, rentouttaa jäykkiä lihaksia ja vähentää stressiä. Verenkierto paranee ja lämpö tuo hapetetun veren alueelle, lisää paranemista ja poistaa toksiineita (myrkkyjä). Kuumakivihieronnan jälkeen onkin tarpeellista juoda vettä normaalia enemmän, jotta keho puhdistuu. Lämmöllä on myös paljon muita vaikutuksia kehoon, mutta kerron niistä muissa yhteyksissä. Vaikka kuumakivihieronta muistuttaa normaalia klassista hierontaa, se on kuitenkin fysiologisesti teholtaan moninkertainen lämmön vaikutuksen ansiosta. Hyvän hoitajan täytyy tietää nämä vaikutukset ja kuuntelee aina asiakasta mitkä on hänen tuntemuksensa ja toiveensa. Itse koin hieronnan erittäin miellyttäväksi.

Kivillä hierottaessa käytetään lämmitettyä öljyä apuna, jotta kivet liukuvat miellyttävästi, eikä tule liian suurta kitkaa. Iho saa siis myös ravitsevan hoidon siinä samalla. Makasin hoitopöydällä miellyttävästi pyyhkeiden + viltin alla päinmakuulla, eli vatsallaan.  Aluksi aseteltiin lämpimiä kiviä kehoa lämmittämään, mutta varsinainen hieronta aloitettiin jaloista. Jalat kun oli kokonaisuudessaan hierottu, jalkapohjat mukaan lukien, aseteltiin lämpimät kivet jalkapohjaan ja varpaiden väleihin ja jalat peiteltiin pyyhkeillä.  Vuorossa oli pakaroiden, selän, niskan, hartioiden  ja käsivarsien käsittely. Ihan mahtavaa! Kun kaikki oli hierottu, kivet poistettiin jalkapohjista ja varpaiden väleistä. Erilaisia tekniikoita harjoittelimme koko päivän ja seuraavana päivänä vuorossa oli vartalon toinen puoli.  Kun olin taas hoitovuorossa, nyt makasin hoitopöydällä selälläni. Jälleen olin miellyttävästi pyyhkeiden alla. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että alushousut pidetään jalassa! 😀 Lämpimällä öljyllä hoitajani hieroi kevyesti pyörivällä liikkeellä vatsaani ja asetti pikku pyyhkeen sitten vatsani päälle. Siihen päälle hän laittoi  muutaman kuuman kiven ja “paketoi” kivet pikku pyyhkeen sisään. Lämmin paketti jätettiin vatsaani hoitamaan ja hoitaja siirtyi aloittamaan hieronnan jälleen jaloista. Kun jalat oli hierottu, asetti hoitaja jälleen lämpimät kivet jalkapohjaan ja varpaiden väleihin ja peitteli jalat. Tästä jatkui ylävartalon hieronta ja lopuksi kaula, niska ja kasvot. Kasvoja hierottaessa jopa nukahdin! Ja heräsin omaan korinaan 😀 Onneksi me hierojat olemme tottuneet näihin ääniin, joten ei tarvitse hävetä 😉

Harjoittelimme myös erikoistekniikoita, joita voidaan käyttää perushieronnan lisänä joissakin ongelma-alueissa. Opimme lisäksi kylmäterapiaa ja kontrastihoitoa ottamalla kylmiä kiviä mukaan hierontaan. Kuuma-kylmäkivivuorottelu tuntui aluksi pieneltä ”shokilta”, kun mukaan tuli yksi kylmä kivi, sitten kaksi, sitten taas kuuma ja kylmä yhtäaikaa ja sitten takaisin kuumiin. Vuorottelua voidaan käyttää esimerkiksi reidessä tai muussa kehon osassa kivun lievittämiseen tai lisämään asiakkaan hyvinvointia. Useimmille se on kuitenkin miellyttävä kokemus ja asiakkaat haluavatkin sitä. Näitä tekniikoita käytetään asiakkaalle yksilöllisesti, terapeutti harkitsee niiden käytön tapauskohtaisesti.

Kylmä rajoittaa kipua ja tulehdusta sekä hidastaa kuona-aineita tuottavaa aineenvaihduntaa. Lämpö-kylmähoito yhdessä painelutekniikoiden kanssa on nopein ja tehokkain keino vauhdittaa immuunijärjestelmän myrkyttömäksi kehosta, rentouttaa lihaksia, edistää syvää rentoutumista ja elimistön palautumista takaisin tasapainoon.

Lopuksi tehtiin myös tehohoitoja kasvoille. Lymfahoitoa sekä loppusivelyä kylmillä kivillä. Sivelyt otsasta, silmien ympäriltä ja poskilta toivat ihanaa virkistystä.

Hieronnan jälkeen olin todella rentoutunut. Meillä oli vielä kahvihetki ja teorian kertausta, sekä saimme todistukset. Todella mukava koulutus. Nyt olen intoa täynnä antamaan teille miellyttävää kokemusta ja helpotusta matkalle kehon ja mielen hyvinvointiin! Sinä itse päätät miten kehosi voi, joten muista hoitaa sitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Susanna